Moka

Moka

Moka je prašek , ki je narejen iz mletja žitnih zrn, drugih semen ali korenin . Je glavna sestavina kruha, ki je osnovno živilo veliko kultur. Ustrezna preskrba moke je bilo vedno pomembno gospodarsko in politično vprašanje v različnih obdobjih skozi vso zgodovino.

Pšenična je eno izmed najpomembnejših živil v evropskih , severnoameriških , bližnjevzhodnih in severnoafrikških kulturah. Koruzna je bila zelo pomembna v srednje in južnoameriških  kulturah.

Pšenica 

Približno 9000 pred našim štetjem so odkrili, da se pšenična semena lahko meljejo in tako nastane moka. Okoli 3000 pr.Kr. so Egipčani uvedla kvas . Prvi parni mlin(začetek industrijskega mletja) so postavili v Londonu . Leta 1930 je začela obogatitev moke z železom, niacinom, tiaminom in riboflavinom.  Leta 1940 se je začela bogatitev moke s folno kislino.

Pomemben problem industrijske revolucije je bilo ohranjanje moke. Prevozne razdalje in razmeroma počasen sistem distribucije je trčil z naravnimi rokom trajanja moke. Razlog za omejen rok uporabnosti so maščobne kisline iz kalčkov , ki reagira v trenutku, ko so izpostavljene kisiku.

To se zgodi, ko maščobne kisline oksidirajo z moko, da postanejo žarke. Odvisno od kakovosti zrn in podnebja, proces traja šest do devet mesecev.

V poznem 19. stoletju, so začeli iz kalčkov prodobivati  vitamine, mikro hranilne snovi in aminokislie, kar je bilo do takrat popolnoma ali razmeroma neznano. Zato je bila odstranitev kalčka odlična rešitev. Brez kalčkov ne more postati žarka.

Toplotno obdelana pa je je tista, kjer se kalčke najprej loči od endosperma in otrobov, nato pa obdela s paro, suho vročino ali mikrovalovi in ponovno meša v moko. Sedaj veste zakaj je moka, zmleta pri mlinarju - na mlinske kamne, boljša in ima večjo živilsko vrednost.

Prav tako počasno mletje zrnja ne segreva moke in s tem omejuje, da bi olja iz kalčkov tako hitro reagirala z moko.

Beljena ali rafinirana

Beljena moka" je vsaka z dodanimi belili.

Samovzhajajoče moke 

Za vzhajanje moke, zlasti tistih z veliko glutena vsebino in za proizvodnjo lažjih in mehkejše pečenih izdelkov, se uporablja pecilni prašek, ki ga je izumil in patentiral leta 1845 Henry Jones. Samovzhajajoča je običajno sestavljena iz naslednjega razmerja:

1 skodelica (100 g) moke

1 čajna žlička (3 g) pecilnega praška

ščepec do ½ žličke (1 g ali manj) soli

Obogatena 

Se imenuje tista moka, ki izgubi svoje živilske vrednosti med predelavo in ji je potrebno umetno dodati te snovi.

Graham 

Je tista, ki ni beljena,  zato nima barve "bele" moke. Sylvester Graham – po njem se imenuje ta zvrst moke, je označil beljeno moko kot nezdravo.

Navadna

Je tista, ki nima dodatkov in se uporablja v vse namene.

 
Prodaja in izdelava moke, ki jih ponujajo tisti, ki so se šolali na Grmu Novo mesto - Centru biotehnike in turizma. Je naravna - brez dodatkov.
GRM NOVO MESTO - CENTER BIOTEHNIKE IN TURIZMA
PONUDBA: ajdova in pirina
KJE: v trgovini na naslovu Sevno 13
Sevno 13
8000 Novo mesto
07/39-34-731
041/616-540
   
     
MLIN KOŠAK
PONUDBA: mletje in luščenje žit
KJE: v mlinu
Družinska vas 2
8220 Šmarješke Toplice
041/633-162
07/38-43-110
fax. 38-43-111
   
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178