Malvazija

Malvazija

 Malvazija Malvazija je bela sorta vinske trte, doma v Vipavski dolini, na Krasu in v Kopru. Zelo jo cenijo tudi v Istri na Hrvaškem in Italiji.
-
To ime poznajo še v Grčiji, Španiji in Franciji, vendar gre verjetno za druge sorte (Sladonja, 2005). Spada v zahodnoevropsko skupino sort. Ime naj bi nastalo iz poimenovanja otoka Malvasia v Grčiji ali Male Azije. Nekateri menijo, da sorta izvira iz Toskane.
-
Sinonimov ima več: Istrska malvazija, Malvazija-bela, Malvasia, Malvasia d'Istria bian-ca, Malvasie blanche.
-
V preteklosti pri nas ni bila preveč cenjena, ker je vsem ostal v spominu »grenko-zagolten okus« istrske malvazije, ki pa je nastal predvsem zaradi neprimerno dolge maceracije in ne toliko zaradi samih sortnih značilnosti.
S kislinami ni preveč bogata, kar je skladno s trenutnimi modnimi trendi. Vino je slamnato  rumene barve, pri zastareli tehnologiji tudi  rjavkaste. Ima vonj po marelicah, breskvah in drugem sadju,  govori se tudi o malvaziji z muškatno aromo.
  • Rozga. Rozga je gladka in tanka, lešnikove barve. Vršiček. Svetlo zelen.
  • List. Srednje velik, petdelen, plitvo nazobčan, temno zelene barve, na spodnji strani gol. Listni pecelj je dolg in gladek ter nekoliko rdečkast. Jeseni  list postane svetlo rumen in hitro odpade. 
  • Grozd. Srednje velik, valjast, raztresen. Grozdni pecelj je srednje,  dolg, zelenkast, zelo občutljiv. 
  • Jagoda. Srednje debela, okrogla ali elipsaste oblike, s tanko kožico. Ima izrazit jagodni popek. Mošt se težko stiska, saj ima veliko koloidnih snovi.
  • Bujnost in rodnost. Izjemno bujne rasti in izjemne rodnosti. Na latnikih lahko da tudi do 15 kg grozdja po trsu. Spada med srednje pozne sorte, teža grozda je med 120 in 150 g (Hrček in Korošec-Koruza, 1996). 
  • Odpornost. Običajno dobro rodi, je občutljiva za slabo vreme v času cvetenja ter ji ustrezajo sušna in topla poletja. Proti boleznim je srednje odporna.
  • Tla in lege. Ustrezajo ji zračne lege in težja tla.
  • Doseže visoko kakovost grozdja in količino sladkorjev 80 °Oe, vendar ob primerni obremenitvi trsov.
  • Uporabnost. Malvazija je skoraj izključno primerna za suho vino, sicer pa kot namizna sorta.
Ime:
E-naslov:
Zadeva:
Komentar:
Vnesite zapordje znakov kot jih vidite v zgornjem polju
E-Novice
Aktualno

Stik
an image
Medpodjetniški Izobraževalni Center
Sevno 13
 
8000
Novo mesto

Email: centerizobrazbe@gmail.com

Srebrniče 041616540, Butična tržnica: 059076159
Učilna okusov Lj. 041786178